S prijateljem biciklistom, otišli smo na noćnu vožnju. Želio sam testirati najnoviji Garmin Light Varia UT 800, koji ima maksimalnu snagu od 800 lumena, i to vrlo dobrih, kao što se ispostavilo kasnije.

Do sada smo svi pribjegavali jeftinim ali snažnim kineskim opcijama koje su svakako služile svrsi ali u zadnje vrijeme počelo me smetati što oko sebe imam pola km kablova sa kojima su lampe s kacige i volana spojene na battery packove. Druga opcija je klasična torchica nazivne snage 1600 lumena, koja koristi 18650 baterije, što je praktično jer uz par komada možete svijetliti cijelu noć. 

Garmin UT 800 donosi dašak budućnosti i to svojim mogućnostima integracije. Uz lampu stiže Garmin out front mount, na koji se s gornje strane montira Edge GPS uređaj, a s donje strane se nalazi mount za samu lampu. Vrhunski jednostavno i vizualno svakako najljepše! Koristi klasični Gopro mount pa je i mogućnost stavljanja na kacigu uvelike olakšana, makar Garmin u ponudi ima i originalni helmet mount.UT800 nema nikakve kablove već koristi integriranu bateriju a iznimna opcija je uparivanje sa Edge uređajima. Naime, kada se lampa upari sa Edgom, Edge kontrolira lampu te ovisno o brzini kretanja pojačava i smanjuje intenzitet svjetla. To se na brojnim hupserima pokazalo kao jako korisna stavka. Naime, na usponima gdje vozite cca 8 km/h, ne trebate svu svjetlosnu moć pa se lampa stišava ali čim krene povećanje brzine, svakih cca 5 km/h se pojačava snop tako da ste uvijek u optimalnom modu a štedi se baterija. To svakako vidim kao ogromnu prednost na noćnim mtb vožnjama. Naravno, kontroliranje lampe se može i odvojiti od Edga pa preuzimate potpunu kontrolu i imate na izbor 5 modova - full 800 lumena, 400 lumena, 200 lumena, pulsiranje i blinkanje. Iskreno, 400 lumena pokriva 80% potreba te se u mix korištenju, uz promjene modova i automatiziranu jačinu snopa može izvući cca 3 sata, što je i više nego dovoljno za jednu lijepu noćnu vožnju.

Ostale podatke iz kataloga možete pronaći na Garmin stranici. Posvetimo se praktičnim stvarima, koje ljude inače i zanimaju. Sam snop me oduševio, dosta je širok i nema rupa a svjetlo više vuče na topliju stranu, što mi je osobno prirodnije i bolje mi "čita" korijenje i ostale zamke. Za razliku od kineza koji ima hladne tonove snopa koji je uz to dosta jak ali na maloj površini i sa dosta crnih rupa u području osvijetljenja.Fotografi vas na raznim online testovima mogu jako zavarati sa količinom svjetlosti koju određena lampa pruža, ovisno o ekspoziciji. Ja vam garantiram da osobno mogu i fenjer prikazati na slici kao lampu od 5 kw. Za ove potrebe, uzeo sam full frame dslr i uz probne ekspozicije, uspio u 95% dobiti na slici ono što sam i sam vidio. Za usporedbu sam stavio i solo prikaz UT800, UT800 u kombinaciji sa kinezom te kineza solo, sve na istoj ekspoziciji i sa istim balansom bijele boje, kako bi dobili što realniji prikaz, što osobno na internetu rijetko nađem. Obje lampe su na punoj snazi, pa procijenite kako izgleda kineskih 1600 lumena naspram Garminovih 800


UT800 solo


UT800 + kinez


中国女人 solo

Nakon sveukupno 2.5 sata miksanog korištenja modova, lampa još uvijek nije na low battery, što me oduševilo, a uvijek na vožnjama padne i pivica na pola puta pa se možete dopuniti vanjskim power bankom, ako ga imate sa sobom i mislite dočekati jutro na terenu.

Specifikacije navode 1.5 sati na punoj snazi od 800 lumena te oko 3 sata na 400 lumena ali osobno ionako miješam modove pa smatram da za jednu normalnu noćnu vožnju baterije ima sasvim dovoljno. Prvi dojmovi su izuzetno dobri i veselim se druženju sa UT 800 u narednim razdobljima.

Autor teksta i slika Andrej Čubra