Bicikl: Nukeproof Mega 275 Comp, veličina M (16,5 inča)


Karakteristike

Enduro bicikl s 27,5 - inčnim kotačima, aluminijskim okvirom (nov za sezonu 2016), 160 mm hoda naprijed i iza. Oduvijek sam bio uvjeren da su ga Britanci tako nazvali zbog oduševljenja utrkom Megavalanche.

Romantičan odnos

Nukeproofa se sjećam od samog početka, dok još nije bio toliko popularan, no otkad je brand u vlasništvu irske trgovine Chain Reaction Cycles, priča je naravno sasvim drugačija. Nukeproof bez sumnje nudi mnogo za vaše novce, aktivni su u natjecanju i još uvijek imaju jednog i jedinstvenog  Sam Hilla, koji za brand radi čuda.

Prilika za furanje

Malo sam išao provocirati Specializirane na Trail Days Kranjska Gora, zatim sam još iskoristio Enduro Cerkno, gdje sam u subotu upoznao Rupnikovu liniju (preporučujem), a u nedjelju sam (za besplatnu uporabu sjedežnice) nataknuo broj i peglao staze u parku, koje su bile slobodne. Party hard!


Dojmovi

- S 180 cm visine sam se ponovno dvoumio između  veličine okvira M i L. Oba su bila dostupna, pa sam radije uzeo serijski opremljenog M, što se pokazalo kao dobra odluka, pogotovo za park. Možda bi mi na nekoj turi i uspinjanju bolje odgovarao L.
- Na testnom su već neki dijelovi bili promijenjeni: gume, sjedalo i cijev sjedala, prednji zupčanik.. no, to nije utjecalo na sveukupan dojam.
- Zbog osnovnih verzija amortizera, pri podešavanju malo teže dobijete točno ono što želite, ali s druge strane, znate i sami – što jednostavnije to bolje.
- Comp ima vilicu Rock Shox Pike, dok modeli Pro i Team od ove godine imaju Lyrik. Kako kome paše, ali Pike se stvarno lijepo ponaša u kombinaciji sa zadnjim dijelom.
- Lijep paket komponenta za tu svotu novaca, bez primjedbi (neću opet pisat o svojim zaključcima oko kočnica). Sramov pogon Descendant/X1/GX-1, kočnice Guide R, kotači Race Face Aeffect 25 … i ostale komponente Nukeproof.
- Sve skupa, uključujući modernu enduro geometriju, dovoljno je za samouvjerenost i brzinu na strmini, kamenju i korijenju.

Na živce

Baš ništa. Možda da dizajnom maalo oponaša Yetija? :D

Veliki aplauz za Mateja, koji je složio zanimljivu kombinaciju Maxxis guma - naprijed Shorty i iza Agressor. No, vjerojatno mi ni WTB ne bi išao na živce.

Za koga

Uvrh glave dovoljno dobra stvar za amatera, veterana ili juniora u SloEnduru. Za konkretnije plasmane u Elite kategoriji bi možda trebali nešto čvršće, lakše, podesivije … Daleko od toga, da se Mega savija, da je pretežak ili slično. Samo, činjenica je da karbon prevladava na vrhu ljestvice.

Primjeren i za agresivnije, divlje ili tehnički zahtjevnije ture.

Cijena 3.399,99 €, za gotovinu 2.889,90 €

Mega 275 ima još jednu jeftiniju verziju Race, te skuplje Pro i Team, plus 29-inčne Mega 290 u tri verzije. Sve aluminij.

Joyride omogučila Bajkmanija

Više o biciklu na nukeproof.com