Lančana reakcija odvela nas je ovaj put na jug Hrvatske, na Pelješac. Dalibor Jurović je čovjek koji ima Pelješac u malom prstu i vjerojatno najbolji pregled lokalne mtb scene. Osnivač je udruge Mtb Pelješac i strastveni bajker. Uz već standardna pitanja, dotakli smo se i jedrenja na dasci s kojim se Dalibor također bavi. Kaže da oba sporta luče sasvim pristojnu dozu adrenalina, ali da je mtb ipak malo ekstremniji.

 

 

Mtb.hr: Jel se možeš predstaviti?

Dalibor: Moje ime je Dalibor Jurović, imam 37 godina i dolazim s Pelješca iz mjesta Orebić. Osnivač sam tima i udruge Mtb Pelješac koja je aktivna na facebook stranici i Instagramu. Bavim se trail ridingom, bike hikingom i windsurfingom.


Mtb.hr: Koliko puno treniraš i kako izgleda jedan prosječan trening?

Dalibor: Treniram kad god mi se ukaže prilika. Ako je lijepo vrijeme, volim se uspeti na brdo Sv.Ilija koje se nalazi poviše Orebiča i ujedno je najviši vrh na Pelješcu. Put do gore traje tri i pol sata i ima dosta penjanja kao i hajkanja na pojedinim mjestima, ali kad se dođe na vrh pruža se jedinstven pogled i još bolji spust koji traje i po sat i pol. Teren je tehnički prilično zahtjevan i nije za neiskusne, a s vrha se pružaju tri spusta, a svaki je poseban na svoj način.

Mtb.hr: Vaš savršen dan na dva kotača (gdje, kada, zašto)?

Dalibor: Svaki je poseban na svoj način ali posebno drago mi je kad se skupi ekipa i baci se tura cijeli dan, onako bez razmišljanja. Bude tu svega od XC-a do bikehikinga i downhilla, ispenje se par vrhova, ispeče se marenda, podjele se iskustva.

Mtb.hr: Vožnja koju nikada nećete zaboraviti?

Dalibor: Mislim da ih je u zadnje vrijeme sve više. Što sam iskusniji, svaki put kad krenem negdje dogodi se ili pronađem nešto posebno. Mislim da je važno biti kreativan na bajku i svaka vožnja će vam biti dobra.

 

Mtb.hr: Vaš omiljeni bicikl?

Dalibor: Nije bitno koji bicikl imaš, bitno je to da ti svaki bajk koji je namjenjen brdskom biciklizmu može pružit ono nešto (normalno da ima odgovarajuću i sigurnu opremu).

 

Mtb.hr: Najgori pad?

Dalibor: Koje pitanje?? Iskreno, trudim se zaboraviti iako ih nije bilo puno, ali gurajući sam sebe dolazilo je do trenutaka kad sam sebi govorio je li meni ovo potrebno. Naučio sam nešto u tome, a to je da ne misliš o njima a još bolje što prije ih zaboravi jer utječu na tvoje samopouzdanje.

 

Mtb.hr: Najbolji savjet koji si dobio ili savjet koji bi rado dao drugima?

Dalibor: Sve je u glavi, samo se oslobodite straha, budite sigurni u sebe, pustite kolo neka se kotrlja i pritom uživajte u tome. Vozite se sportski s ekipom i pomičite svoje granice.


Posebno mi je drago kad se skupi ekipa i baci tura cijeli dan, onako bez razmišljanja.

Mtb.hr: Kakva je mtb scena na Pelješcu?

Dalibor: Trenutno loša ali maksimalno se radi na promociji bajk turizma kod nas jer imamo jako puno potencijala. Kako uz brdo Sv Ilija poviše Orebića  tako i okolna brda na Pelješcu. Mislim da se u budućnosti može nešto ozbiljno napravit što se tiče mtb scene ako se malo potrudimo.

 

Mtb.hr: Kakve su staze i da li radite na nekim novim stazama?

Dalibor: Staze su dobre. Pretežno su to zaboravljeni putevi i planinarske staze koje koristimo i mi i planinari ali radimo na čišćenju starih puteva koji su van funkcije već desetljećima a koji pružaju jedinstvene vožnje.

 

Mtb.hr: S obzirom da se bavite i jedrenjem na dasci, možete li usporediti surfanje i brdski biciklizam?

Dalibor: Windsurfing je opet posebna priča. Mogućnost kročenja vjetra i valova i pri tome ići nekakvih 30 milja po moru daje poseban užitak i određenu dozu adrenalina. Kao i kod svih ekstremnih sportova oprema je skupa ali vrijedi. Mislim da je mtb ipak malo ekstremniji od windsurfa, podložniji je gorim ozljedama jer ipak padaš po zemlji ili kamenu, a na moru u more iako i tamo znaju udarci biti bolni. Što se tiče opreme u oba sporta moraš imati dosta odricanja kako financijskih tako i što se tiče slobodnog vremena. Ja sam sretan jer se bavim s onim u čemu uživam i ne bi to mijenjao ni za što.

 

 

O lančanoj reakciji

 

Lančana reakcija djeluje na način da intervjuirana osoba predloži sljedećeg kandidata za razgovor i uz standardni set pitanja postavlja mu tri dodatna pitanja. Važno je da je kandidat iz mtb svijeta, od biciklista i proizvođača do tehničkog osoblja i drugih. 

 

Prilikom nominiranja valja imati na pameti nekoliko pravila. Osoba koju se nominira za sljedeći intervju trebali bi biti iz svijeta brdskog biciklizma. Da bi lančana reakcija bila što zanimljivija, bilo bi dobro ispuniti najmanje dva od ukupno četiri zadana kriterija i predložiti osobu koja je deset godina starija ili mlađa, koja je suprotnog spola, koja ne živi u istom gradu i ne vozi istu disciplinu ili ima istu ulogu u svijetu biciklizma. Ukoliko nominirana osoba nije iz Hrvatske, sljedeći u lančanoj reakciji mora biti iz Hrvatske.