Novi Garminov model za praćenje sportskih aktivnosti donosi mješavinu funkcija poznatih s modela Vivoactive 3 i rukohvata funkcija s modela Forerunner/Fenix. Bliže je Fenixu nego VivoactiveVivoactive.

Što nudi?

- ima skoro sve senzore kao Fenix 5, uključujući podršku za satelite Galileo i barometar
- je manji je i lakši nego Fenix 5
- skoro sve outdoor funkcije koje nudi Garmin
- daljinsko plivanje 
- 3D izmjera razdaljine
- točke na ruti i praćenje
- crno-bijeli zaslon


Čega nema?

- u usporedbi s Fenix 5 zaslon je manji i ima manju razlučivost
- okvir i kućište su robusni, ali ne kao kod Fenix 5
- trećina cijene modela Fenix 5, dvije trećine njegovog kapaciteta baterije 
- ne podržava Garmin Connect IQ
- bez fizioloških parametara, Firstbeat, kao VO2 max i slično
- bez dodatak STRAVA
- bez praćenja skupine
- nema naprednih sportskih funkcija poput srčanog pulsa pri plivanju, trkačke dinamike, ne podržava senzore snage ili svjetla na biciklu
- nema funkciju golfa (!)
- ne podržava WiFiOsnovno

Najočitija osobina koju ćeš odmah zapaziti jest da je ekran potpuno drugačiji od svih prethodnih nosivih uređaja Garmin. Omogućava 12 prikaza zaslona, u stvarnosti njih šest, jer je polovica tek inverzna inačica ostalih. Svaki taj prikaz omogućava podešavanje polja. Kada držiš pritisnut gumb MENU aktivira se izbornik prikaza i trenutno stanje baterije.

Ne podržava niti Garmin Connect IQ, no mislim da je to dobro. Doduše to bi omogućavalo podešavanje aplikacija i dodatnih prikaza, no uz povećanu potrošnju baterije ili nestabilan rad.

Senzor srčanog pulsa Elevate bez prestanka mjeri i zapisuje puls, 24 sata dnevno, cijeli tjedan, u intervalima od jedne sekunde. Informacije se zapisuju u mobilnoj aplikaciji Garmin Connect u kojoj možeš pogledati svoje dnevne trendove.

Podaci o pulsu zapisuju se i u Garminove modele za praćenje stresa – svoj dnevni stres možeš pratiti na uri i u mobilnoj aplikaciji Garmin Connect. Usporedba sa stvarnim osjećajem stresa i grafom u Garmin Connect je nevjerojatno precizna.

Instinct prati tvoje korake, spavanje i uspinjanje po stepenicama. I te podatke možeš jednostavno provjeriti na samoj uri, u prikazu nazvanom "Moj dan", ili pak u zasebnom prikazu. Sve te stvari automatski detektira i to vrlo dobro funkcionira.

Trajanje baterije je u običnom načinu (bez GPS) 14 dana, a u punom GPS načinu iznosi 16 sati. Trajanje u načinu UltraTrac GPS iznosi 40 h, no GPS je pritom vrlo ograničen. Baterija je kod mene bez problema izdržala čitav tjedan, s oko sat i pol GPS aktivnosti, gotovo svakoga dana (4 do 6 aktivnosti na tjedan).
Navigacijske funkcije

Pri navigaciji Instinct djeluje poput mini Fenixa. Doduše nema zemljovide, kao i serija Fenix 5 Plus, to to ne podržavaju niti ostali Garminovi nosivi uređaji.
- magnetni kompas (uz način "Sight N'Go")
- GPS koordinatni prikaz / navigacija
- navigacija po unesenoj ruti (krušne mrvice)
- vrijeme izlaska / zalaza sunca i sumraka
- izračun površine
- olujni alarm pomoću funkcije barometra
- TracBack (natrag na početak)
- visinski profil (unutar trase)
- tipke prečaca (posebna funkcija Fenixa)
- 3D udaljenost / brzina, uspon / spust, podatkovna poljaBarometarski visinomjer dojavljuje opasnost od oluje. Upozorenje je moguće podesiti u postavkama -barometarskog visinomjera, u sklopu kalibracije. Tamo možeš i kalibrirati kompas. Prije samog početka aktivnosti moraš odabrati vrstu aktivnosti: trčanje, bicikl, plivanje i ostalo.

Oblikovanje ovog ručnog sata će ti se ili svidjeti ili ne. Ako ti se sviđa Casio, Instinct će te vjerojatno oduševiti. Dolazi u tri različite boje, a remene možeš mijenjati po želji. 

Napravljen je u skladu s američkim vojnim standardom 810G – otporan je na udarce i vrućinu, vodootporan je do 100 m dubine. To i jest njegova velika prednost pri aktivnostima u prirodi, a izdržati će i puno padova.

Preporučena cijena iznosi 299 eura, no sigurno će biti prodajnih akcija u kojima će cijena biti i povoljnija.

Više informacija potraži na garmin.com 

Foto: Proizvođač i Aleš Boben

Pročitaj i:
Garmin Edge 130: Prirodni nasljednik modela Edge 500?
Veliki test Garmin Edge 820
Predstavljamo: Garmin Edge 1030