Iako karbon, aluminij i titan svaki za sebe imaju svoje prednosti, stari dobri cro-moly čelik nikada nije izašao iz mode. Kona, kanadski proizvođač poznat prvenstveno po svojim MTB modelima kao što su Hei Hei i Process, u ponudi ima niz modela za gravel vožnju, a među njima možda je najzanimljiviji upravo čelični Rove ST.

 

Sve na ovom modelu upućuje na retro trend, ali uz aktualna tehnološka rješenja. Već cro-moly okvir je retro sam po sebi, no letimičan pogled na jednostruki lančanik pogona upućuje na moderni prijenos snage 1x11. Ovaj model daje široke mogućnosti primjene: Od gravel vožnje i bikepackinga, do commutinga.

 

Zanimljivo je da Rove ST ne dolazi sa standardnim CX/cestovnim kotačima promjera 28 inča već je opremljen standardom 650b, pola inča manjim, a obruči su pogodni za montažu tubeless guma. To znači da ovaj bicikl može prihvatiti nešto deblje gume u odnosu na one standardne, što u kombinaciji sa svojstvima čeličnog okvira, donosi bolja svojstva apsorpcije neravnina koje su toliko svojstvene makadamima.

 

Kao još jednu zanimljivost primijetili smo primjenu standarda through-axle na čeličnom okviru, a prednja vilica je izvedena u Boost standardu (dulja osovina), što pridonositi krutosti i upravljivosti ovog čeličnog bicikla.

 

Kona Rove ST 2020: Ukratko

 

Okvir: Kona Butted Cromoly

Vilica: Kona Project Two Cromoly Disc

Veličine: 48, 50, 52, 54, 56, 58

Mjenjač: SRAM Rival 1 1x11

Kočnice: TRP Spyre C Flat Mount (mehanički disk)

Gume: WTB Venture TCS DUAL 650x47c

Cijena: 9899 kn

Info: ciklo-centar.hr
Foto: mtb.hr