Prvo službeno Svjetsko prvenstvo u brdskom biciklizmu održano je 1990. godine u Durangu, Colorado, SAD, pod pokroviteljstvom Međunarodne biciklističke federacije UCI. Iako brdski biciklisti poznaju svjetska prvenstva još od 1986. godine, ta nisu bila službena jer su pod istim imenom bila održavana u Sjedinjenim Državama i u Europi. 

 

Tako smo svake godine imali svjetske prvake okrunjene na dva kontinenta. Tek kada su službenici iz UCI uzeli stvari u svoje ruke, brdski biciklisti mogli su se natjecati za prestižne majice duginih boja.    U Durangu su se natjecali u usponu, krosuspustu, paralelnom slalomu i trialu. Donosimo reportažu s tog legendarnog događaja. 


Prvi službeni prvak u cross countryju postao je brkati Amerikanac Ned Overend, koji je u to vrijeme već bio gotovo veteran. Čovjek koji je gotovo čitavu vozio za Specialized kojemu je vjeran dan danas ... Na drugo mjesto plasirao se Švicarac Thomas Frischknecht, danas šef ekipe Scott MTB Team SRAM, a tada i odličan ciklokrosist. Treće mjesto osvojio je Tim Gould, također natjecatelj u ciklokrosu te svjetski prvak u usponu! 

 

Među djevojkama svjetska prvakinja krosu postala je domaća Juli Furtado, Amerikanka koji je nekoliko narednih sezona krojila vrh, a danas je povezana s markom Juliana. Srebro je tada osvojila njena sunarodnjakinja Sara Ballantyne (pobjednica Svjetskog kupa 1991. godine), a treće mjesto pripalo je još jednoj Amerikanki, Ruthie Matthes. Dvije godine kasnije ona je osvojila ukupnu krunu Svjetskog kupa. 

 

Prvi svjetski prvak u spustu bio je Amerikanac Greg Herbold, najživopisniji MTB vozač svog vremena, koji je nastupao za ekipu Koga Miyata. Danas je povezan s markom Sram. Srebro je osvojio njegov zemljak Mike Kloser. Kloser je bio jedan od prvih američkih brdskih biciklista koji se natjecao u europskim utrkama 1980-ih. Kasnije je sudjelovao u duljim, atapnim i avanturističkim pothvatima. Bronca je također pripala Amerikancu,  Paulu Thomasbergu (bio je i četvrti u cross countryju). Paul je tijekom trkačke karijere surađivao sa Shimanom, bio je i "otac" ručica mjenjača smještenih ispod upravljača, a natjecao se u Durangu s karbonskim prototipom marke Giant.

 

Među ženama, titula najbrže pripala je Kanađanki Cindy Devine (nakon pet naslova prvakinje Kanade u MTB spustu otišla je u sportsku mirovinu 1994.). Drugo mjesto pripalo je njezinoj zemljakinji Elladee Brown (bila je kanadska prvakinja u spustu i krosu te je i danas uključena u brdski biciklizam, povremeno se natječe u enduru ). Broncu je osvojila Amerikanka Penny Davidson. Penny se također uspješno natjecala u spustu svih spustova - Mammoth Kamikaze u 1990-ima.