Manizales, Kolumbija - novo odredište svjetske enduro serije. Urbani prolog, utrkivanje na visokoj nadmorskoj visini u blizini vulkana Nevado del Ruiz, odlična vožnja lokalnog matadora Gutiereza te druga uzastopna pobjeda Australca Sama Hilla i Francuskinje Cecile Ravanel.

Manizales glavni je grad male kolumbijske pokrajine Caladas i centar proizvodnje kolumbijske kave. U subotu je tamo održan prolog u stilu urbanog spusta, a u nedjeljo su se etape održale u obližnjim šumama.


Lokalni matador Marcelo

Po stepenicama, između kuća

... najbolje se snašao specijalist za urbane utrke, Kolumbijac Marcelo Gutierrez Villegas, koji je bio bolji od Australca Jareda Gravesa (Specialized Racing) i Francuza Thea Galyja (Sunn). Četvrto je mjesto osvojio bivši član ekipa UTT i Canyon (s kojom je prošle godine propustio najveći dio sezone radi ozljede), Škot Ruaridh Cunningham (Trek Factory Racing), koji je eto ove godine preskočio u enduro. Pobjednik prve dirke Australac Sam Hill (Chain Reaction Cycles Mavic) se u prologu plasirao na 16. mjesto.


Cecile nije taktizirala

U ženskoj kategoriji je u prologu za dlaku slavila Nizozemka Anneke Beerten (Alchemy Bicycles Factory Racing). Druga je bila Francuskinja Isabeau Courdurier (Intense Mavic Collective), a treća Britanka Katy Winton (Trek Factory Racing). 

Dan D

Dok su se u Čileu borili sa skliskom prašnjavom površinom, U Kolumbiji se vodila bitka protiv skliskog blata. Etape su bile teške, ali u vrhu nije bilo iznenađenja.


"Slovenac" Damien Oton plasirao se na treće mjesto

Muška kategorija

Hill se još jednom iskazao kao majstor u blatu (ne samo u prašini) te je vrlo brzo postavio stvari na svoje mjesto. Nanizao je četiri etapne pobjede i na kraju slavio s gotovo 48 s prednosti ispred domaćina GutierrezaTreći je bio, s jednom etapnom pobjedom, Francuz Damien Oton (Unior Devinci Factory Racing).

.


Najbrža trojica

Ženska kategorija bez iznenađenja

Druga uzastopna pobjeda Francuskinje Cecile Ravanel (Commencal Vallnord Enduro Racing Team), te drugi puta drugo mjesto zanjenu zemljakinju i dobra minuta zaostatka za zemljakinu Isabeau Courdurier. Treća je, baš kao u Čileu, bila Njemica Ines Thoma (Canyon Factory Enduro Team.


Najbrže tri


Slijedeća utrka svjetske serije na rasporedu je 12. i 13. svibnja u Francuskoj

www.enduroworldseries.com

Na uvodni fotografiji: Sam Hill, fotografije EWS