Od 9. do 13. travnja moći ćeš voziti novim, još atraktivnijim trasama utrke Mitas 4 Islands. Predstavljamo treću etapu, četvrti dan natjecanja kako protiv konkurentskih dvojaca tako i protiv štoperice, na trećem kvarnerskom otoku.

Etapa na Cresu je zbog najvećeg broja visinskih metara uspona ranije važila za svojevrsnu kraljevsku etapu na četiri otoka. No ove godine taj primat preuzima Krk, što ne znači da je creska etapa imalo lakša ili manje lijepa. Povrh toga, ovo je jedina transferna etapa jer se na Cresu neće noćiti. Nosi naziv Shepherd’s Paradise – pastirski raj, otok ovaca i koza.Osnovne informacije

Nakon glasovitog starta s trajekta u Meragu odmah slijedi žestok uspon, ukupno 73 kilometra duljine1650 visinskih metara uspona. Osim legendarnih Lubenica doživjeti ćemo i nove dijelove trase, po močvarnom tlu.12. travnja

Nakon noćenja na otoku Rabu karavan će ujutro krenuti brodom prema Cresu, točnije u Merag, gdje će ih već čekati spremni bicikli koji će također doći morem. Potom će uslijediti start na koji nitko nije navikao, nakon stotinu metara ravnice uslijediti će uspon od tri kilometra duljine. Potom dolazi plato sa slikovitim kamenim stazama koje su nekada koristili lokalni pastiri i, naravno, njihove ovce i koze. Slijedi nekoliko kratkih uspona i spustova, a potom i ulazak u grad Cres, na morskoj razini.Nakon nekoliko kilometara asfalta trasa prelazi na makadame te se polako uspinje prema Valunu gdje će biti smještena i prva okrjepa. Od tamo se ide na konkretan uspon, na znamenite Lubenice, a potom doista lijep spust prema Martinščici i potom opet asfaltni dio, ali ne predugačak.

Potom slijede doista lijepi usponi i spustovi, gdje će dobro doći sve tehničke vještine koje ste stekli, pogotovu onima koji žele ostati u konkurenciji za rezultate. Potom slijedi kratak i tehnički zahtjevan uspon prema drugoj okrjepnoj točki u Ustrinama.Potom slijedi još jedan spust i dva manja hupsera, gdje će biti potrebno dati sve od sebe. Potom i nov dio etape – prema močvarnom tlu, gdje ćemo upoznati nešto drugačiju floru i faunu, a potom posljednji uspon i brzi spust u Osor. U nekadašnjem rimskom naselju biti će cilj treće etape, a tamo ćemo se i zadržati nešto dulje na odličnom cateringu, a potom će uslijediti transfer do Lošinja.Ostale informacije

Pri predstavljanju prve etape spomenuli smo startnine, prtljagu i ponudu organizacije utrke. Kod druge smo etape objasnili kategorije, briefinge i logistiku. A sada ćemo o nagradama.

Prošle je godine utrka prvi puta održana u sklopu međunarodnog biciklističkog kalendara, u klasi S2, a ove godine je napravila korak dalje i dobila je klasu S1. Ovo se naravno odnosi na sve biciklistice i bicikliste s elitinim licencama, koji će se boriti za svjetske bodove.

Osim toga, najbolji elitnoj muškoj i ženskoj konkurenciji dobiti će novčane nagrade. Prvoplasirana ekipa u ukupnom poretku podijeliti će 700 eura, drugo donosi 500, a treće 300, pa četvrto s 200, peto sa 150 i šesto sa 120 eura. Etapne nagrade za pet prvoplasiranih ekipa iznose 200, 150, 100, 75 i 50 eura.

Novčane nagrade idu i ekipama u kategorijama master, grand master i u miješanoj kategoriji. Te će se nagrade dijeliti samo za ukupni poredak na kraju utrke, tako da će tri prvoplasirane ekipe u svakoj kategoriji osvojiti 500, 250 te 150 eura.

Foto: organizator

Pročitaj i:
Najavljujemo: Mitas 4 Islands 2019, druga etapa - Shades of Rab
Najavljujemo: Mitas 4 Islands 2019, prva etapa - I’m a rock-it man
Najavljujemo: Mitas 4 Islands 2019 s važnim vijestima